Забележителности и традиции

Забележителности

Елин Пелин е известен с традиционния си Шопски празник, който разкрива фолклорното богатство на този край. Градът е център на Софийския Шоплук.

Многобройни са паметниците на културата в община Елин Пелин, които свидетелстват за древния произход на селището. Български учени археолози, изследвали района, потвърждават чрез проучвания и находки наличието на селища, крепостни съоръжения и развита пътна мрежа още от времето на траките. Многобройните надгробни и селищни могили допълват знанията за този период. Римската, а по-късно и Византийската империя, Първата и Втората българска държава също са намерили своето място в тези изследвания. Най-добре са съхранени до днес църквите и манастирите от епохата на турското владичество над българските земи.

Слабо са проучени тракийските могилни некрополи в района. В тази насока са правени само частични проучвания и почти всички археологични находки се съхраняват в Националния археологически музей в София. Пак там се намират и откритите при разкопки материали от голямата римска пътна станция Бугарака от III в. при с. Лесново. В района на гр. Елин Пелин, на разклонение от римския Траянов друм през IV-VII век, е съществувала крайпътна стражева кула с прилежащото й селище. Църквата “Св. Николай Чудотворец” в с. Столник е изградена в кая на Второто българско царство и доказва старинността на самото селище.

Елешнишкият манастир от XV век е един от многото манастири на т. нар. Софийска Мала Света гора. Манастирската църква “Св. Богородица” притежава ценни стенописи от XVI, XVII и XIX в. Тя има голямо религиозно и просветно значение за българското население от околностите.

В с. Нови хан е запазена една стена от турския кервансарай, построен през XVII век, за когото чуждестранните пътешественици твърдят, че е “най-внушителният от всички ханове от Белград до Цариград”. Той заемал площ около 20 дка, ограден бил със здрави стени и в неговия двор се побирали 1000 конници с конете си. Ханът бил на два етажа, а покривът му бил от топено олово. В гр. Елин Пелин се намира църквата “Св. Николай Чудотворец”, построена през 1846 г., която е паметник на културата заради ценните си стенописи.

църквата “Св. Николай Чудотворец” >>

Сред забележителностите на общината са килийното училище в с. Доганово, построено през 1835 г., Паметникът на загинали Ботеви четници край село Елешница, манастирът “Св. Димитър” край село Габра от 1867 г. и Равнополският манастир.

В община Елин Пелин има голям брой старини с национално значение, които не са проучени или се рушат. Необходими са спешно средства за археологически разкопки, както и за реставрационни и консервационни работи.





{START_COUNTER}