Икономика

Икономика

Община Елин Пелин се характеризира с висока степен на индустриализация в различните отрасли на промишленото производство. На територията й функционират около 3000 фирми и дружества, които са данъчно регистрирани в данъчното подразделение на гр. Елин Пелин. Основните от тях са заети с промишлено производство. Химическата промишленост е представена от “Верила” АД и “Макро Би” ООД - с. Равно поле. Във “Верила” АД се произвеждат основните артикули на българската битова химия. В отделните производства са обособени смазочните материали и моторните масла. “Макро Би” ООД е новоизграден завод изцяло с частни капитали - също за производство на битова химия. Елинпелинската община отдавна се слави с порцеланова и керамичноогнеупорна промишленост. ”Изида” АД е едно от най-старите предприятия, но и най-известно с производството си на фаянсови и теракотени плочки, кухненски порцелан и санитарен фаянс. “Шамот” АД - гара Елин Пелин, е основният производител на огнеупорни материали за металургичните заводи в страната. В него се създаде и паралелно производство с италианско участие на облицовъчни кухненски плочки. Въгледобивната промишленост е представена от “Мина Чукурово” ЕАД - с. Габра. Освен в енергийния баланс на страната, лигнитните въглища, добивани в мината, се използват и като основен тип гориво в общините Елин Пелин и Горна Малина. Мината е известна в отрасъла като най-голямата и най-дълбоката открита мина на Балканския полуостров.

Хранително-вкусовата промишленост има най-ярките си представители в лицето на “Роял Кейк” АД - гр. Елин Пелин, малцовата фабрика на гара Елин Пелин и “Млекозавод - Асик груп”. “Роял холдинг” е най-крупният български инвеститор, открил производство на територията на община Елин Пелин. Над половината от продукцията на дружеството се изнася в чужбина. Цялата продукция на “Малц” АД - гара Елин Пелин, се реализира в софийските пивоварни заводи. “Млекозавод - Асик груп” е най-голямото млекопреработвателно предприятие на територията на общината.

От началото на 90-те години на XX в. в с. Петково беше изградена италианско-българска мебелна фабрика “МИМ - България”. С развитието на производството и налагането на пазара беше изградена и втора мебелна фабрика със 100% българско участие. И двете фабрики работят с шведския мебелен гигант “Икеа”.

В строителството водещ представител е “Баумит” ЕООД - България. Дружеството е известно име на пазара за бои, изолационни покрития и специални покрития във всички области на строителството. Асфалтна база “Нови Хан” е звено към управление “Пътища и съоръжения”, което е основен доставчик на горещ и студен асфалт за автомагистрала “Тракия”, източните софийски общини. До гара Столник е разположен домостроителен комбинат “Столник”, чието производство е замразено от средата на 90-те години на XX в.

Текстилната промишленост е най-новата, но с най-добро бъдеще промишленост в района. В гр. Елин Пелин беше построен най-модерният завод в Европа за багрене и печат на платове на италианския концерн “Миролино”, представен от “Джорджети - България” ЕООД. Над 95% от продукцията на дружеството ще бъде за износ.





{START_COUNTER}